Zaanse stichting White Cube presenteert Global Videos

Een wereldwijd videokunstproject over mensenrechten op 10 december 2016

Op 10 december, tijdens de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, presenteert stichting White Cube Global Videos. Op 10 locaties verspreid over de hele wereld wordt op hetzelfde tijdstip videokunst van 40 internationale kunstenaars vertoond met als thema 'mensenrechten'. In Nederland is het Zaanse Podium de Flux de thuisbasis van Global Videos. 
Jeroen van Paassen, initiatiefnemer van Global Videos en oprichter van stiching White Cube over het project: 'Wat dit project zo bijzonder maakt is, dat deze video's niet alleen in Zaandam te zien zijn, maar op locaties over de hele wereld. Zo zijn ze te zien in Israël, Pakistan, Macedonië, Schotland, Brazilië, Hong Kong en Canada. Op elke locatie begint men om 20.00 lokale tijd met het vertonen van de video's om mensenrechten onder de aandacht van wereldwijd publiek te brengen.

Verschillende video's gaan deze avond over Vrouwenrechten, zoals de video uit Jemen, Polen en Finland. In de Jemenitische video wordt de kracht van vrouwen op het eiland Socrota bezongen. Terwijl de Poolse video de recentelijke Poolse staking door vrouwen belicht. En de Finse video laat zien hoeveel er verandert is in de afgelopen 60 jaar ten aanzien van vrouwenrechten. Omdat vrouwenrechten een belangrijk onderwerp zijn deze avond, willen we dat kracht bij zetten door met 3 videokunstenaressen; Sonja Mischor, Evelien de Jong en Maria Korporal, en performance-kunstenares Eca Eps een debat te houden over vrouwenrechten, de positie van vrouwen in de kunstwereld, hoe kunst – familie – activisme te combineren en kan kunst bijdrage in een betere wereld? Het debat wordt geleid door FNV-Vrouw/-LHBT en -Senior, Lili Brouwer.